י' באב תשע"ו, 14.8.2016
מאת ד"ר אבי ששון וגד סובול
אשקלון היא עיר בת יותר מארבעת אלפים שנים, רבת נופים, הכוללת אתרים מרצף התקופות ההיסטוריות ומהווה "מעבדה גאוגרפית-היסטורית" ו"מוזאון פתוח". אתרים ארכאולוגיים נסתרים שאנו יודעים עליהם מהספרות ממתינים לחשיפה, ואט אט גם נחשפים בחפירות הצלה שעורכת מדי-פעם רשות העתיקות. ממצאים מחיי היום-יום המתגלים בחפירות אלה ומלמדים על מורשתה הכלכלית, התרבותית והחברתית של אשקלון, כמו אלה שניהל לאחרונה הארכאולוג אמיר גולני בחפירות באפרידר, באתר מתקופת הברונזה התיכונה (המאה ה-18 לפנה"ס). מתקופות קדומות אלה ואילך חשופים כיום אתרים ארכאולוגיים בתל אשקלון מתקופת הפלשתים, מהתקופה הפרסית וכמובן מהתקופות הרומית והביזנטית, בהן הגיעה אשקלון לשיא גדולתה והתפתחותה. כנסיות, קברים רומים, קברים מוסלמים, שרידי בתי אחוזה ביזנטיים, פזורים ברחבי העיר – להם נוספו האתרים ההיסטוריים בעיר שמחוץ לחומות, אתרים שהתפתחו מאז נהרסה אשקלון העתיקה במאה ה-13 לסה"נ.
אשקלון נתייחדה גם במגוון נופי ייחודי: חוף ים, מצוק כורכר, חוליות, צמחיית חולות וצמחייה היסטורית. כל אלה שלובים בנופיה וחלקם מוזכרים בספרות הנוסעים מימי הביניים. תנאי הקרקע, קרבת מי-התהום והאקלים, הפכו את העיר לגן פורח בכל תולדותיה. לכל אלה נוספו סיפורי הראשונים, שבנו את העיר ופיתחו את אשקלון, עד להיותה עיר ואם בישראל. מדובר בסיפורים שנותרו: סיפורי המעברות, סיפורי ראשית החינוך, התעשייה והמלאכה, הבריאות, המלונאות והתחבורה – אתם אנו מתמודדים בכל המסגרות גם כיום.
את התפקיד לשמר את מורשתה התרבותית וההיסטורית של אשקלון הפקדנו בשלב זה, בידי בני הנוער. אשקלון הייתה מחלוצות שילוב בני נוער בשימור אתריה ההיסטוריים, שילוב שהתבטא בתכנית לימודים מובנית שנתית ורב-שנתית, מלווה בחסות אקדמית של כותבי מאמר זה. המטרה הייתה לשלב את התלמידים בפעילויות שימור בצד הקדשת שעות לימוד להכרת תולדותיה של אשקלון ומורשתה התרבותית.
מלכתחילה הושם דגש על פעילויות המשולבות בעבודות חקר בכלים אקדמאיים. המיזם התרכז לא רק בשימור אתרים בנויים, אלא התפרס לכל רוחב היריעה של המורשת התרבותית לצד המורשת הבנויה. אשקלון נתברכה בערכי-נוף וטבע ייחודיים, באישים רבי-מעש שבנו אותה, עם עבר בן אלפי שנים, שרוב אוצרותיו טרם נחשפו.
בתשע"א נפתח בית-הספר החדש מקיף ה', "דרכא", עם שבע כתות ז'. מנהלת בית-הספר דליה רחמים, החליטה למתג את בית-הספר, המאמץ אתרים היסטוריים ופועל למעורבות קהילתית. המוטיב המרכזי הוא: אימוץ אתר היסטורי המורכב מלמידה, פעילות והפצת הידע הנצבר. עם הזמן הצטרפו שלושה בתי-ספר נוספים כשכל אחד מהם עוסק בפן אחר של חקר ושימור מורשת העיר. מקיף ה' באשקלון, נותר החלוץ ורב-המעש מכולם. בין יתר מיזמיו טיפוח וחקר חלקה היסטורית בגן לאומי אשקלון, עיסוק בשימור אתרים ולכל אלה נוסף מיזם חדש בשנת הלימודים תשע"ה: ציור אתריה של אשקלון.
בהדרכת שלוש המורות לאמנות: ורד אלמוג, מלי ממן ואילה מצגר, נחשפו תלמידי המגמה לאמנות בבית-הספר לאתריה ההיסטוריים הציוריים של שכונת מגדל בעיר. לאחר שלמדו את תולדות השכונה העתיקה, סיירו בליווי כותבי מאמר זה בעיר העתיקה, התרשמו מיופים של הבתים והסמטאות, שכל אחד מהם בעל ייחוד ארכיטקטוני אמנותי-ציורי. הם רשמו את מה שראו עיניהם והעלו בכיתותיהם את רישומיהם במחשבים. תלמידים אחרים במגמת האמנות, ציירו ועיצבו מיצגים סביב נושא האדם ועולמו.
בשנת הלימודים תשע"ו התרכזו התלמידים בציור פרטים אדריכליים: ידית של תריס, סורג של בית, טיח שהתקלף וחשף את לבני-הכורכר ומוטיבים דומים. בשנת הלימודים הבאה, יועתקו כמה מן הציורים האופייניים, על גבי אריח קרמיקה והם יודבקו בשכונת מגדל, כל ציור על האתר המתואר בו. קבוצה אחרת תספר את סיפורה בכתב, אודות שכונה אחת, משכונות העיר ותעצב גלוית דואר צבעונית המאפיינת אותה.
התלמידים נחשפים לעבר המפואר של אשקלון, אם באמצעות פעילות השימור, אם בהאזנה ותיעוד סיפורם של האישים שעיצבו את העיר וכך נחשפים לעיניהם נופיה העירוניים ומרחבי הטבע הייחודיים של העיר, ומשמרים אותם. מטבע הדברים, הנערים והנערות, תלמידי התיכון, חושפים את התרשמויותיהם בפני הוריהם ומעגל התושבים סביבם, הנחשפים ליופייה ולמורשתה של העיר אשקלון, המתרחב והולך.
על כל אלה, ברכה לתלמידים ולמוריהם ותודות לדפנה ביטון, מנהלת המחלקה להתנדבות נוער בעירייה המלווה את המיזם מראשיתו.
——
המידע הזה והצילומים מתפרסמים בפורטל "תיירות דרום" במסגרת הפעילות של שימור אתרים והיסטוריה של העיר אשקלון של כותבי המאמר השוקדים על חקר ההיסטוריה של העיר.