הנושא המרכזי של הכנס: כלכלה מקומית כמנוף לצמיחה – כולנו מרוויחים!
מועדון נגב עסקים מעלה לסדר היום האזורי את חשיבות פיתוח העסקים הקטנים על ידי תמיכת המועצות האזוריות, עידוד לרכש מקומי והשארת הכסף באזור.
ב- 8.5.12 התקיים הכנס הראשון של מועדון נגב עסקים בתמיכה של מתנ"ס ארנון, הסוכנות לעסקים קטנים, מעברים נגב צפוניומעברים נגב מערבי. הכנס התקיים במעמד 5 ראשי המועצות האזוריות התומכות במועדון: אלון שוסטר– ראש מועצת שער הנגב, חיים ילין– ראש מועצת אשכול סיגל מורן– ראש מועצת בני שמעון, אבנר מורי– ראש מועצת מרחבים ומטי הרכבי– ראש מועצת יואב. בכנס השתתפו כ- 200 איש מתחומים שונים: יזמים, בעלי עסקים, מעסיקים, מנהלי מפעלים, הנהגות היישובים והמועצות.
כלכלה מקומית מקיימת
"בכך שאדם קונה מהשני והשני מהשלישי, באותו שקל נוצר הרבה מאוד כסף באזור, דבר המייצר כוח כלכלי שמבוסס על יסודות קהילתיים. פעולות מסוג זה מפתחות סולידריות ותורמות לחוסן האזורי", טוענת ד"ר גילי ברוך משתי"ל. "על מנת לחולל פעילות כלכלית כזו יש להתמקד באוכלוסייה המקומית, להכיר במשאבים, במאפיינים הייחודיים של האזור ובכוחות המקומיים. דבר זה דורש שינוי ברמת הדימוי העצמי שיש לנגב. הכוח המניע נוצר על פי עקרון שתופי פעולה ושילוב זרועות: ברמת המועצות, ראשי הרשויות והיזמים הקטנים. הסיוע הכלכלי שקיים היום מיועד בעיקר ליזם הבודד, כמו הלוואות, ויש צורך בחשיבה חדשנית ופיתוח כלים לדוגמא: קידום ועידוד רכישה מיזמים מקומיים. לשם כך נדרשת תמיכה של הרשויות".
פאנל מומחים
הפאנל בכנס עסק בנושא: דרכים ואתגרים לעידוד עסקים ופיתוח כלכלי אזורי. בועז קרצ'מר, מנהל היחידה האסטרטגית באשכול, מפעיל מחלקה לפיתוח יזמויות אשר תומכת ומסייעת באופן אישי לכל יזם מהמועצה. לדבריו "הצלחה היא גם היכולת לזהות בזמן יזם כושל ולמנוע ממנו להיכנס לתהליך". סיגל מורן, ראש מועצת בני שמעון, פועלת לקידום העסקים הקטנים על ידי הפעלת מועדון יזמים אקסקלוסיבי ליזמי המועצה. במועדון זה היזמים מקבלים מנטורים אישיים מהמגזר העסקי, שאף הם תושבי המועצה, ועבור כל יזם ישנה הנהלה מתנדבת המורכבת ממנטורים ומצוות הנהלה מטעם המועצה ומעברים נגב צפוני. לדבריה, "אנחנו סוג של פריפריה ולכן נדרשת מסה קריטית כך שללקוח יהיה מידע על כל האפשרויות הקיימות באזור ויהיה לו שווה להגיע לכאן, דוגמת מפעל סודה סטרים שמתעתד להיבנות בפארק עידן הנגב שבצומת להבים". יוסי אנגלר, מנכ"ל פארק התעשייה נ.ע.ם, טוען שיש לראות באזור התעשייה כמקום מרכזי שייצור יציבות תעסוקתית, קשרי קהילה ופנאי. יריב קלרמן, מנהל הקהילה של קבוץ יד מרדכי, סיפר על אזור שהיה מיועד להריסה בקבוץ, אותו הכשירו למתחם יזמויות, אשר מציע כיום את כל התשתיות הפיזיות עבור היזמים. לשם כך נבנה תקנון מסודר והוקמה מנהלת שמלווה את היזמים. "הרווחנו אנשים מאושרים", סיכם קלרמן. עדי לנדאו רון, מנחת קבוצות ונציגת היזמים בפאנל, טוענת שכדי ליצור חיי קהילה יש לעודד יזמויות. "עלינו 'לחנך' את התושבים לחוש גאווה כאשר הם קונים מהאזור, ומאידך היזמים צריכים לדעת לעבוד בצורה מקומית, למשל שמירה על סודיות כשמדובר בלקוח שגר ביישוב שלך, וזה דורש רמה של מקצועיות, תעוזה לשיתופי פעולה עם מתחרים ושינוי מחשבתי". לטענת עדי, "לפעמים להעסיק אדם מקומי זה לא משתלם בטווח הקצר אבל בראייה רחבה יותר וקהילתית אנשים יישארו לגור כאן וזה ישתלם כלכלית בעתיד". לדעתה היתרונות עולים על החסרונות.
שולחנות ידע
במסגרת הכנס התקיימו שולחנות ידע עגולים בנושאים הבאים: פלטפורמות ופורומים לשיווק עסקים מקומיים, דרכים לעידוד רכש מקומי והרחבת שתופי פעולה אזוריים. בכל קבוצה הועלו רעיונות מקוריים ומעשיים לפיתוח הכלכלה המקומית באזורינו. השולחנות התקיימו בהנחייתם של צוות נגב עסקים ובהובלת: דן מרציפר– מנכ"ל אורניט, עמית לבקוב– מנהל עמותת התיירות, עופר רימון– מנהל אחריות תאגידית בנטפים וקרן גוז לוין– מנהלת מעברים נגב מערבי.
ומה בהמשך?
כלל התוצרים שהועלו בקבוצות יעובדו לכדי משימות ממשיות יחד עם השותפים לרעיונות, במטרה להרחיב את מעגל המועדון וליצור מעגלים נוספים אשר יקדמו, יפיצו ויממשו את החזון. מדי יום מתקבלים דיווחים על שתופי פעולה ומהלכים מעניינים שמתחילים להיווצר באזורינו בעקבות הכנס!
הצטרפו למועדון נגב עסקים!
המועדון פועל למעלה משנה וחצי ומהווה פלטפורמה ייחודית עבור יזמים ובעלי עסקים באזור ליצירת רשת חברתית- עסקית. רשת זו מסייעת ליזמים לשווק האחד את השני, ליצור שיתופי פעולה וחיבורים עסקיים ומהווה מוקד ללמידת עמיתים. המועדון שם לעצמו כיעד לקדם את רעיון ה"כלכלה המקומית המקיימת", הנושא שהוביל את הכנס. בנגב עסקים מאמינים שהחיבור בין יזמים, מעסיקים והנהגות היישובים והמועצות, מהווה כר פוטנציאלי ומנוף לעשייה, ליצירת שתופי פעולה אזורי ולפיתוח כלכלי קהילתי.
מועדון נגב עסקים מנוהל על ידי יזמים מתנדבים, מרכזי 'מעברים' בנגב ומ.ט.י נגב מערבי. המפגשים הבאים של המועדון: 3/6/12, 24/6/12, 15/7/12 וה- 5/8/12, בימי ראשון בין השעות 8:30-11:00 במועדון לחבר בקבוץ בארי. חפשו אותנו בפייסבוק! לפרטים והצטרפות: negev.assakim@gmail.com או בטל': 054-6755198.
נועה בהיר,
מעברים נגב צפוני ומועדון נגב עסקים
הפרסום של הכנס באמצעות ובאדיבות פורטל "תיירות דרום" www.tayarutdarom.net