זה לא בדיוק "בית קטן בערבה" – אבל זה מספר בתים קטנים – קרוואנים יבילים – היוצרים "כפר" קטן של 17 צעירות וצעירים, שהחליטו לבנות לעצמם מקום בו יוכלו בעתיד הקרוב לעסוק בקולנוע וטלוויזיה.
בינתיים אין להם תעסוקה כזאת, אף שכולם סיימו את התואר הראשון של המחלקה לתקשורת וקולנוע במכללה האקדמית ספיר הסמוכה. עתה עליהם לצאת לחפש עבודה זמנית בסביבה הכפרית, ככל אשר ימצאו, כדי להתקיים.
הנה ראומה מנצור, רכזת מיזם הכפר, בוגרת הפקולטה לקולנוע, תסריטאית בלימודיה וכישוריה – עובדת למחייתה בשלוש עבודות שונות ב"כפר" בקיבוץ בארי ובמכללה ספיר.אחרים ,כמותה, יוצאים מדי בוקר לקיבוצי הסביבה או לערי הפיתוח בנגב הצפוני, לעבוד, כדי להשלים את המשכורת. עליהם לשלם שכר דירה על מגוריהם בקרוואנים, לשאת בעול הכלכלה, הנסיעות ומה לא.
הכפר לא נולד בין לילה. הייתה זו דווקא יוזמה של אבנר, מנהל מחלקת הקולנוע במכללה, החלטה של הקיבוץ ברור חיל וכמובן התמיכה והנכונות של המועצה האזורית שער הנגב.
מנהיגי האזור וראשי המחלקות במכללה, ראו שבכל שנה מסיימים כ-200 סטודנטים את המחלקה לתקשורת וקולנוע, לאחר 4 שנות לימוד, עם תואר בוגר ועליהם לחפש תעסוקה בענפי הקולנוע, הטלוויזיה ואמנויות הבמה. "השוק" עבורם נמצא במטרופולין של גוש דן. אך כדי להגיע לשוק זה, חובה לנדוד למרכז. תחילה עליהם לחפש תעסוקה כלשהי למחייתם, קורת גג עם שכר דירה גבוה והוצאות נסיעה יקרות. הדרך ארוכה מאד אל אולפן ההסרטה וחברות ההפקה…
היו אלה נציגי המועצה האזורית, המכללה, הקיבוץ ותנועת "אור" להתיישבות בנגב שהלכו לבוגרי הפקולטה ושכנעו קומץ ראשון של רווקים וזוג נשוי,עוד בסוף שנת 2010 לעבור לגור בכפר. עוד קבוצה הצטרפה אליהם באוקטובר 2011 וכך הכפר אוכלס על ידי 17 צעירות וצעירים וכאמור בתוכם משפחה אשר לה שני ילדים קטנים.
– איך אתם מנהלים את עצמכם בכפר המהווה בעצם חלק מהקיבוץ?
ראומה: שכר הדירה כאן נמוך. יש הבטחה שתוך כשנתיים נגיע למגורי קבע." היא יודעת שקיימת תוכנית להקים עוד כפרים דומים ליד קיבוציעם אחרים בנגב ואפילו באזורים שעד כה לא הוקמו ישובים של חטיבת ההתיישבות.
עתה כבר עוסקים בהקמת עמותה לעידוד היצירה הישראלית הדרומית באמנויות הבמה, הקולנוע, הטלוויזיה ועוד. גם הכפרים הבאים יהיו תחת המטרייה של העמותה החדשה שתקם בקרוב.
ויש להם תוכניות ושאיפות רבות, כמו הקמת אולפן הסרטה גדול בדרום,. כבר איתרו מבנה שיוכשר לשמש מחסן-ארט, לציוד הסרטה, תלבושות, ואביזרים שונים.
לא רחוק היום שנתחיל לראות בשדות הנגב צוותי הסרטה שיפיקו סרטים וסדרות טלוויזיה ויתכן שהתנועה מהנגב לגוש דן תתהפך אל מרכזי ההפקה החדשים.
"יתכן ובעתיד נביא מגוש דן ומירושלים עבודות הסרטה, עריכה וכתיבת תסריטים לאופנים בדרום הארץ…" מחייכת אחת הצעירות בכפר האמנים הראשון בנגב.
———–
חזון ההתיישבות של כפר היוצרים בנגב
"כפר היוצרים" בקיבוץ ברור חיל הינה התיישבות של בוגרי המחלקה לקולנוע וטלוויזיה במכללת ספיר. הכפר הוקם כיוזמה של כמה גופים: המועצה האזורית שער הנגב, המחלקה לקולנוע במכללת ספיר, המשרד לפיתוח הנגב והגליל ובליווי ותמיכה של תנועת "אור" והחטיבה להתיישבות.
מטרת הכפר לעודד את היצירה הקולנועית והעשייה בתחומי המדיה השונים בפריפריה ובכך להוות אלטרנטיבה תרבותית וכלכלית לאזור המרכז.
כפר היוצרים מורכב בעיקר מבוגרי המחלקה לקולנוע במכללת ספיר, אשר שואפים להישאר ולגור באזור הדרום ולהתפרנס בכבוד בתחום הקולנוע והאמנות בכללותה.
הקהילה בכפר היוצרים תהיה בעלת מעורבות חברתית, ערבות הדדית, סובלנית, מכבדת את חופש הפרט ושואפת לצדק חברתי. על כל אחד מחברי הקהילה לקחת על עצמו תפקיד אשר יעזור לפתחו ברמה האישית והקהילתית.
הערכים המובילים בכפר יהיו: יושרה, פתיחות, שקיפות מלאה, הזדמנות שווה, עזרה הדדית, נאמנות, כנות, חופש פעולה ויצירה.
כפר היוצרים יפעל במספר מישורים:
1) כפר היוצרים ישמש מסלול קליטה לבוגרי המחלקה לקולנוע וטלוויזיה מספיר וליוצרי קולנוע השואפים לגור בדרום. הכוונה למתחם מגורים, בו יחיו ויפעלו היוצרים ביחד ולחוד ויקימו תשתית תעסוקתית ויצירתית שתפרה את האזור כולו.
2) הכפר יפעל לקידום היצירה המקומית והאזורית כולה לרבות שיתופי פעולה עם גורמים חיצוניים ומקצועיים מהתעשייה המתקדמת בתחום. הקבוצה תתמקד בעשייה הקולנועית ובקידום פרויקטים בתחום הקולנוע והטלוויזיה, הן פרויקטים אישיים של חברי הקבוצה והן קידומם של פרויקטים של יוצרים אחרים, אשר יעלו את הכפר על המפה התרבותית הארצית.
- במסגרת פעילותו של הכפר ובמטרה להרחבת העשייה והיצירה, תפעל הקבוצה להקמת יוזמות עסקיות שיאפשרו לה אוטונומיה ובסיס כלכלי להתפתחות.
——-
הכתבה הוכנה על ידי מערכת פורטל "תיירות דרום" www.tayarutdarom.net