הבלוג של עזרא ינוב
"מנטה שוק" חנכה ביום שישי האחרון את השוק החדש שלה במתחם מרינה אשקלון. ספרנו שם כ-10 ביתני-דוכן, כאשר התוכנית לעתיד לבוא – הפעלת שוק מזון שיכיל עד 15 ביתנים. בתור התחלה זה משהו. בהמשך – דרושים שיפורים.
הלכנו לראות את השוק החדש של יום שישי במרינה אשקלון. לפי התוכנית של החברה הכלכלית באשקלון, שוק המזון יתקיים בכל יום ו' במשך כל חודשי הקיץ הבאים עלינו לטובה. באשקלון לא עושים תיירות או אירועים סתם כך, ביוזמה של כוחות מקומיים. גם שוק זה של "מנטה שוק" מהווה חלק מאירועים ארציים ולא בדיוק יוזמה מקומית. לכן קיווינו שנמצא כאן משהו מרענן.
החברה הכלכלית העירונית, הוציאה מכרז להפקות והפצה של האירועים בעיר וחברת "אינטלקט" – כדברי נציגתה – זכתה במכרז לשנה הקרובה להפקת אירועים באשקלון. החברה מפיקה את "מנטה שוק" במרינה אשקלון.
"מנטה שוק" באשקלון הביאה לקהל המקומי דוכני ירקות, סוגי לחם של אפייה וגם לחם אחיד, דברי מכולת שונים, דברי מאכל כמו סושי, בקבוקי תבלינים, פיצה למאכל במקום או סלטים מוקפצים, עגבניות שרי, קצת פרחים והעיקר – נוכחותו של השף אבי לוי ממסעדת "המוציא" הירושלמית שמשך את הקהל בהדגמת הכנת תפריטי מאכל שונים.
עברנו בין הדוכנים ומיד הבנו שהקהל בא למרינה לבלות ולאו דווקא לקנות ירקות במשקל. את זה הוא כבר השלים יום קודם, בשוק העירוני העשיר.
ראינו את שני מוכרי הפיצה שבעלי מסעדות פיצה באשקלון, שכרו את הדוכנים להרחיב גם לכאן את שיווק סחורתם הטעימה במסעדותיהם בעיר.
זוג צעיר הביא זרי פרחים מישוב קהילתי ליד העיר מודיעין וקיווה שיימצאו קונים לפרחיהם.
אורטל החיננית משכה את תשומת לב הקהל. היא התמקדה בעיקר בשיווק דברי מאפה טעימים שאפו עבורה למכירה בשוק המרינה. סיפורה מעניין: הצעירה תושבת אשדוד – לומדת עיצוב פנים – החליטה לעבור לאשקלון לפני זמן קצר, בעיקר בשל החלטתה שיוקר החיים באשקלון זול בהרבה לעומת זה שבאשדוד. דירה ששכרה, לדבריה, באשקלון בגודל דומה לזו שהותירה באשדוד, דמי השכירות החודשיים באשקלון 2000 ₪ לעומת 3000 ששילמה מדי חודש באשדוד.
טלי מהעיר נתיבות שכרה דוכן ל-4 ימי שישי בשוק האשקלוני ועסקה בשוק במרינה, בממכר פרחים, מקצת ירקות, בעיקר עגבניות שרי ודברי מאכל טובים.
החנות בשכונה דרומית באשקלון הציגה על הדוכן שלה ב"מנטה שוק" במרינה, מצרכי מזון, לחם ומשקאות ושתי הצעירות טניה וג'אנה היטיבו למכור סחורה זו.
האמת שבאתי כעיתונאי לסקר את השוק המאורגן הראשון על ידי המימסד במרינה אשקלון (מאז הקמתה ב-1992) ולכתוב דברים טובים, לעודד את היזמים הברוכים. חשבתי שאולי כדאי לתקן דברים לקראת ימי ו' הבאים. אני חושב ששוק כזה לא יתאים רק במכירת דברי מזון (לא היו כאן מאכלים אלא רק מצרכי מזון) וברור שברציפי מרינה אשקלון הגדושים מסעדות ובתי קפה לתפארת – אין מקום לתחרות מאכלים ביום פנוי לקהל כמו ימי ו'. קהל לא בא למרינה רק כדי לקנות לחם אחיד ארוז בשקית ולא סושי בקופסת פלאסטיק ולא פרחים בצהרי יום קיץ של 30 מעלות. .
שוק במרינה אשקלון (כמה טוב שקיים דבר כזה!) אפשר להביא אליו אלפי מבקרים רק מאשקלון והסביבה. מותר גם לתכנן ולפרסם למשוך למרינה אשקלון גם קהל ממרכזי המדינה. השוק חייב לחדש משהו לקהל הצמא לתיירות ותרבות הפנאי בעיר זו. שוק איכרים או שוק קניונים, יכול להביא לציבור שיבוא בהמוניו, את המתנות, התכשיטים, אמנות הקרמיקה, דברי העור, חגורות וכובעים, חפצי סדקית אמנותית, יצירות אמנות (יש באשקלון אגודת 80 ציירים ופסלים נפלאים), פריטי לבוש הודי, סיני, ערבי, נעלים מהולנד ויפן סין והודו, ריהוט ננסי, עם המראות והכיסאות וים התמרוקים וצעיפי שחזרזדה ומשקפי השמש מכול העולם.(שכחתי את מבשלות הבירה הביתית והיין ביקבי אשקלון והסביבה). יש להניח ששוק תיירות כזה, לא נועד למכירת בצל ירוק, עגבניות בשלות ואפילו לא סושי, פיצה ועגבניות שרי…כשהולכים לשוק רוצים להביא משהו הביתה למזכרת.
אשמח לשוב לסקר את השוק הבא עם שפע שינויים והמצאות שהמוח היהודי מיטיב לחדש.
אשרי העוסקים במלאכה ואשרי הלומדים מהניסיון של שוקי האיכרים אחרים.
——
צילומים: תיירות דרום.