מבזקי חדשות
GMT+2 00:41

סיפור גילוי הסרקופגים באשקלון

 

עזרא ינוב שגילה את הסרקופגים מסביר לאורחים על הממצאים הנפלאים.

סיפור גילוי הסרקופגים באשקלון
פורסם ע"י תיירות דרוםב: אוגוסט 01, 2015באשקלון, בבלוג של עזרא, חדשות דרום.

הבלוג של עזרא ינוב: הסרקופגים באשקלון.
זכיתי שיוטל עלי התפקיד להציל את שני הסרקופגים באשקלון, שהם בעצם היפים ביותר בישראל.

זה קרה סביב שנת ה-70 של המאה הקודמת. אני כבר סיימתי תפקידי כמנהל המח' לתרבות נוער ואירועים בעירייה ועסקתי כבר מספר שנים כעיתונאי "מעריב" בדרום.

באחד הבקרים, בשעה 6, דפקו על דלתי 2 אשקלונים שעבדו אצל קבלן שעסק בבניית ווילות באפרידר..

הם באו לביתי וסיפרו שמצאו "משהו. גוש שיש" ביסודות שחפרו להקמת ווילה ברחוב הטייסים באפרידר, באשקלון. מיד התלבשתי ונסעתי אחריהם למגרש שכבר נחפרו בו החפירות, להבאת מערבלי בטון ליציקת היסודות לרצפת הווילה העתידה לקום..

שני פועלי הבניין עזרו לחשוף בחול עוד קטע של גוש השיש שדמה למכסה של ארון קבורה עתיק. באותן דקות כבר עמדה ברחוב משאית-מערבל-בטון ראשונה, למילוי הבטון המוכן, בבורות הפתוחים ליסודות הרצפה.

.

ביקשתי לעצור את העבודה לחצי שעה. נסעתי לדוד מירון שהיה הממונה על העתיקות בנפת אשקלון שהתגורר ברחוב קאפסטט באפרידר.

נסענו יחד לשד' הטייסים. מלאכתו הייתה מהירה. הוא קבע שמדובר בסרקופג מהתקופות הרומיות-יוונית. מערבל הבטון כבר המתין ברחוב. ביקשתי את הנהג להמתין עוד חצי שעה. נסעתי לביתו של חיים גפן, קבלן התשתיות הראשי באשקלון וסביבתה באותן שנים. הוא התגורר בוילה חדשה באותה שכונה.

ביקשתי ממנו לשלוח לשד' הטייסים את טרקטור-D9 ביקשתי שיביא את טרקטור הגלגלים הענק שבבעלותו ולהביא גם חבלים ורצועות עור או גומי לשלוף את הסרקופג מתוך החול. חיים גפן הסכים מיד, קרא לטרקטוריסט ותוך שעה וחצי מאז נחשפה התגלית, הדחפור שלף את הסרקופג ולמרבה המזל, תוך שליפת הסרקופג הראשון נתגלה לידו עוד סרקופג. המלאכה שנעשתה בהתנדבות, נמשכה שעה. שני הסרקופגים היפים ביותר בישראל, ניצבו כבר מחוץ לאתר הבנייה.

חיים אריס ז"ל שהיה באותה תקופה מנהל המח' לתרבות נוער וספורט וגם חלשה על תיירות ואירועים, לקח את הפיקוד, העביר את הסרקופגים לחצר "בית עלי", שם ניצבו על משטחי החצר, עד שהעירייה יצקה מבנה מיוחד של בטון בחצר בית העם במרכז אפרידר – שם מוצגים 2 הסרקופגים עד היום להמוני נופשים ותיירים המגיעים לראות ביצירות ארכולוגיות נפלאות אלו.

במשך השנים, התעוררה השאלה האם יכול להיות שבאותו מגרש עליו הוקמה אחר כך ווילה, או לידו – מוסתרים תחת הבתים עוד סרקופגים נפלאים כאלה – כי ארכיולוגים הניחו שמדובר באתר ששימש בית מלאכה גדול לארונות קבורה לעשירי הדור באשקלון מךפני 2000 שנה. אבל את זה לא נדע בעידן שלנו. כיום שדרת הטייסים מאוכלסת ווילות יפות בחצרות עם דשאים, צמחי נוי ועצים..

כאשר ייבנה מוזיאון העתיקות של אשקלון , יועברו אליו שני הסרקופגים שהם כאמור היפים ביותר בישראל.

אין ספק ששני האשקלונים, פועלי הבניין ,עשו מעשה גדול וחשוב כשעצרו את יציקת הבטון ומיהרו לקרוא לעזרא ינוב העיתונאי, לפעול להצלת סרקופגים חשובים אלה.

—-

צילום הסרקופגים: פוטו יוסי את עוזי אשקלון.

ראש הטופס

 

תיירות דרום

לייק

תחתית הטופס