כ-250 מתושבי העיר השתתפו באירוע שיתוף הציבור השני, שדן בתוכנית המתאר החדשה של אשקלון ל-20 השנים הבאות
במסגרת הכנת תוכנית המתאר החדשה לאשקלון, הזמינה העירייה את ציבור תושבי העיר, לקבל מידע רחב על תוכנית המתאר המתגבשת לעתיד אשקלון. האירוע התקיים במעמד ראש העיר, איתמר שמעוני, חברי מועצת העיר והנהלתה ונציגי מנהל התכנון במשרד הפנים.
ראש העיר, איתמר שמעוני, פתח את המפגש בפני אולם מלא והסביר את מדיניות העירייה וחזון העיר לעתידה.
בחודש מרץ 2014 התקיים המפגש הראשון בתכנית שיתוף הציבור, לגיבוש החזון לפיתוח העיר והוגדרו מטרות ויעדים לתכנית. בעקבות המפגש, ולאחר מספר חודשים של עבודה משותפת של צוות התכנון, בליווי ועדת היגוי רחבה, גובשו כיווני התכנון והסוגיות המרכזיות בהן תעסוק תוכנית המתאר שהוצגה עתה בפני הציבור.
במפגש התנהל הדיון בשלוש קבוצות תושבים, שעסקו במספר סוגיות, בנושאי המרחב הציבורי, , הקשר בין העיר לים וחופיו הארוכים והקבוצה השלישית עסקה בהתחדשות אשקלון והבנייה החדשה בה.
——-
בינתיים התיירות תמתין
מאת עזרא ינוב בעלי פורטל "תיירות דרום".
כאחד המנסה לקדם את התיירות בדרום הארץ, הלכתי למיפגש שיזמה עיריית אשקלון לדון בתוכנית המתאר המיועדת לשנות את פני הדברים בעיר זו בעוד 20 שנה מהיום.
על התוכנית עובדים אנשי העירייה וצוות לא קטן של מתכננים ואדריכלים ומהנדסים מוכשרים. 250 מתושבי אשקלון באו לאודיטוריום של בית הפיס בקריית החינוך העירונית ונתבקשו לאחר דברי ראש העיר איתמר שמעוני ונציגי המתכננים – להביע את דעתם לתוכנית שכאמור תלבש עור וגידים במהלך 20 השנים שתבואנה.
כאחד מהעוסקים בעקשנות בהפחת רוח חיים בפעולות של "תיירות עכשוו" התעקשתי לנסות לשכנע את המתכננים להציע להחיש מעשי פיתוח לפי התכנון הקיים – שהתיירות תבוא על אשקלון כבר השנה או בשנה הקרובה. דברי לא צלחו כי ככל שאמרתי שישנן המון תוכניות לפיתוח אשקלון כעיר תיירות – הוסבר שהמיפגש לא מיועד לעכשיו אלא לעתיד לבוא לתוכנית שתופעל ותאושר במהלך 20 השנים שתבאונה.
לכן הרצון שלי ושל אחרים בקהל התושבים, כי העירייה והחברה הכלכלית של אשקלון יפעילו תוכניות תיירות כבר כעת – לא צלח.
גם הערות של רבים מהנוכחים להזכיר נשכחות של תוכניות תיירות שקידמו את אשקלון לפס הזינוק, להיחשב כעיר תיירות – לא זכו להתלהבות יתרה.,עד כדי כך, שאחד מצוות המתכננים הכריז שמדינת ישראל החליטה במפורש שאשקלון "אינה עיר תיירות".
גם כאשר תמצאו בה הגן הלאומי הגדול בארץ, סמוך לשפת הים, עם היסטוריה וארכיוליגה של יותר מ-4000 שנה, והיו בגן החניון הגדול בארץ, וערמת עתיקות עם פסלים ועמודים וקבר רומאי בני 2000 שנה, וחפירות ארכיולוגיות שנמשכות כבר כמעט 30 שנה ובעיר חוף ים הארוך בערי החוף ויש בה אטרקציות ובתי מלון ומסעדות ומרינה והיכלי תרבות וספורט מהגדולים והיפים במדינה.
רק טבעי שקריאתי החוזרת כבר כמעט שנה, שעל העירייה בהנהגה חדשה בראשות איתמר שמעוני – להחליט להכריז על אשקלון כ"עיר תיירות" – אין לה כל סיכוי להתקבל. לכן שרידי כפר הנופש הצרפתי שהיה האתר התיירותי מס' 1 של ישראל – סגור וריק מפעילות תיירות כבר 30 שנה ובית "המרגוע לעבוד" – מקום הנופש ההסתדרותי הגדול בארץ, ממש על חוף הים – סגור כבר 25 שנה והקבר הרומי (היפה מבין 3 קברים רומים שהיו באשקלון) על קירות מצויירים מלפני 2000 שנה, סגור כבר 15 שנה וקבור בערמות של חול ושרידי בנייה ושני הסרקופגים מהיפים בישראל ובמזרח התיכון כולו – תקועים בחצר אחורית וכמעט לא פעילה כאתר תיירות בעיר.
גם התגלית הנפלאה של "עיר היין" העתיקה – שרידיה קבורים בחול – כל אלה אינם יכולים להעיד כיום על עצמם שהם בעצם מרכז ענק של תיירות אבודה שלא חודשה במשך השנים.
לכן זו זעקה של עיר תיירות אבודה.
התוכנית שהוצגה לתושבי אשקלון המיועדת לעתיד די רחוק, שבעוד 20 שנה כאשר תאושר תוכנית המתאר – אולי יחליטו מה המיתוג של הגן הלאומי ומה עושים עם עשרות אתרי התיירות שבאשקלון, בחופיה הנהדרים, במרינה הגדולה בתגליות הים, בקברים הרומים, בסרקופגים, בבתי המלון, בשרידי "עיר היין" של בתי הבד והגתות, שרידי תעשיית כדי "יין אשקלון"מלפני מאות ואלפי שנים. מה ייעשה בינתיים עם מגרשי בתי המלון הממתינים לריק לאורך שפת הים ועם 60 – 70 המסעדות ו-20 בתי הקפה והפאבים והאטרקציות שגורמים פרטיים מנסים להפעיל בעיר זו. ועם העיר העתיקה והמדרחוב שלה. לא חבל ?