הצטרפתי השבוע לסיור לחשוף את התיירות בדרום – סיור שארגנה תהילה לבנון אושר, במחלקת המבוגרים של מדרשת הדרום. הסיור הוקדש למורי דרך דוברי אנגלית השוהים בישראל וכבר מיטיבים לדבר עברית ולדעת את חשיבות מלאכתם בתיירות הישראלית.
הייה זה סיור מאורגן היטב על ידי מדרשת הדרום ומרכז קטיף (להנצחת מורשת גוש קטיף בניצן) – כיום סיור חוויתי ומרגש, בעקבות ההתיישבות והגבורה בדרום ארצנו. מרדכי (מוכי) בטר, מנהל מרכז קטיף בניצן ולורנס בזיז מנהלת ההדרכה והשיווק של המרכז – ליוו את מורי הדרך והדריכו את הבאים למרכז, אודות המורשת של גוש קטיף.
אפילו השם שניתן לסיורים כאלה,התאים מכל הבחינות:"פסיפס של צבעים בדרום". הפעם בשבוע השני של חודש מרץ, גם מזג האוויר החם והשמיים הכחולים – הוסיפו את קשת הצבעים להשלמת החוויה.
האוטובוס של רני מגן יבנה היווה מוביל מצוין למורי הדרך שעלו משלוש תחנות ממרכז הארץ ובאו לתחנה הראשונה של הסיור: מרכז המבקרים "מרכז קטיף" בישוב ניצן – בו מתגוררות כמה מאות משפחות מבין מפוני גוש קטיף שברצועת עזה. כאן הוקם מרז המבקרים הכולל אסופה גדולה של מורשת גוש קטיף, לרבות מוזיאון עם פריטים ששרדו מבתי המתיישבים שפונו ב-15 באוגוסט 2005, לרבות צילומים סרטים סרטוני ראיונות אוטנטיים ונצחיים של אותם שנים, חודשים וימים ואפילו שעות ודקות של רגעי הפינוי שהותיר אחריו גלי הריסות באותם ישובים משגשגים שבתיהם הפכו לערמות של שברי גגות וקירות וגושי בניינים של מתיישבי הגוש ומוסדותיהם לרבות בתי הכנסת.
האוטובוס של רני הסיע אותנו מאתר ההנצחה אל התקומה של ההתיישבות בדרום – תוך שימת הדגש על התקומה, הקת ישובים חדשים של מפוני גוש קטיף ושילוב הסברת המתחדש ממבט של סיור תיירותי, המתאים לכל נפש, באם זה נופש ישראלי או תייר.
טבעי הדבר שעצרנו ליד החממות של שי ימיני, חקלאי, דור שני של מפוני גוש קטיף אשר אביו והוא לקחו על עצמם לחדש את מלאכתם כחקלאי הגוש ברצועת עזה ולפתח ליד חולות מושב מבקיעים, סמוך לתחנות הכוח של חברת החשמל וקצא"א את אחת החוות הגדולות של עשרות דונמים בחממות לגידולים אורגנים – ירקות ללא חרקים. סיפור מופלא שימיני הצעיר, מיטיב לספר לקבוצות הבאות לכאן בהרשמה מראש, במסגרת ענף התיירות הישראלי החדש.
תוך שאנו חלפנו על פני ישובים חקלאיים ותיקים יותר או פחות , המשופעים כבר באטרקציות תיירות, שמנו פעמינו אל קיבוץ עלומים, ישוב דתי בו התכבדנו בארוחה כשרה מצויינת מגוונת לפי רצון כל אחד מהמשתתפים בסיור. רכז התיירות בקיבוץ,צביקי, בהרצאתו הקצרה לאחר הקפה, התה והעוגות – גילה לנו את הדרוש פרסום – עד כמה כל קיבוץ כזה בדרום עשיר באירוח נופשים ותיירים, בלינה ואוכל, אטרקציות ובילוי הפנאי.
רצינו לשהות יותר אך השעה דחקה, להגיע לאטרקציה אחת מני רבות בנגב הצפוני והפעם זכו מורי הדרך בחוויה טובה הקרויה "בחצר של אורה" בכפר מימון – בוסתן פירות ייחודי של כמעט 100 גידולי פרי ופרחים שונים מהארץ ומפינות שונות בעולם. ראובן רוזנטל, החוגג השנה 80, מי שהיה ראש המועצה האזורית הראשון של גוש קטיף עם הקמתו לאחר מלחמת ששת הימים – הדריך את הבאים אל נחלתו ושל רעייתו אורה שעל שמה הבוסתן והאטרקציות של שיווק תוצרת ייחודית.
סיפורם המיוחד של ראובן ואורה שסופר למורי הדרך בסיור, ריתק אותם במשך שעתיים וכבר הסיור התארך ורק ניתן לחלוף על פני מצפור אסף סיבוני – ליד מאגר המים עגדול ליד קיבוץ ניר עם, בטרם הספקנו לשלוח מבטים אל רצועת עזה והערים הגדולות שצמחו בתוכה, על בנייני הקומות שבה.
כך ארע שזכיתי לחוות שעות של סיורי תיירות בחשיפת הדרום על נפלאותיו והאטרקציות החדשות שבו. פורטל "תיירות דרום" לומד ומעביר הלאה לאורחיו עד כמה הדרום שופע אתרי תיירות ואטרקציות הגורמות לחוויות לצמאים לבלות את תיירות הפנאי תוך לימוד פרק בהיסטוריה, במורשת ובתיירות הכפרית החדשה. תודה גם גבי סרור מורה הדרך בסיור המיוחד הזה.
——
אשקלון 12/3/2015