קונצרט ללא גבולות במלאת שנה למלחמה בעזה, יתקיים בקיבוץ כפר עזה, ביום חמישי ה-4.6.15 בשעה 20:00, תחת כיפת השמיים, אל מול קהל של 2000 איש, קונצרט בהשתתפות 130 זמרים ונגנים שכותרתו: "מאבל לתקווה".
בחלקו הראשון יבוצע הרקוויאם של מוצרט, יצירת מופת, לראשונה בשילוב קינה יהודית וקינה מוסלמית. בחלקו השני מוסיקאים ומוסיקאיות יהודים וערבים, מהצפון ועד הדרום, כולל מהנגב המערבי, ישירו ביחד, בשתי השפות, שירים שאנחנו אוהבים.
קיץ 2014 עמד בסימן המלחמה בין ישראל ועזה, שגבתה קורבנות רבים בגוף ובנפש. במהלכה נבט רעיון לערוך קונצרט שיעביר מסר של חמלה והכרה באבל ובכאב של שני הצדדים ויביע תקווה להפסקת האלימות, להידברות ולפיוס. המקום שנבחר הוא מדשאת מגרש הכדורגל של קיבוץ כפר עזה, אל מול גדר הגבול, אל מול העיר עזה, מתוך תקווה שהצלילים שיהדהדו בין כפר עזה לעזה יפוגגו את המחסומים ויקרבו את הלבבות.
זהו אירוע של הפגנת סולידריות עם קורבנות המלחמה, עם האנשים משני צדי הגבול שסובלים משפיכות הדמים, אך יש בו גם הבעת תקווה לחיים משותפים. חמלה, אהבת אדם ודבקות בחיים – אלו המסרים האנושיים והאוניברסאליים של הקונצרט. לכן כולם מוזמנים אליו,בתקווה שכולם יוכלו להזדהות עם מסריו. לקונצרט יוזמנו אישי ציבור ונבחרי ציבור ובראשם נשיא המדינה מר ראובן רובי ריבלין, ששוב ושוב מביע מסרים של אנושיות,אהבת אדם באשר הוא אדם וחמלה הדדית.
את הרעיון לערוך את הקונצרט הגתה ד"ר אסנת בר-תור, מרצה למקרא באוניברסיטת תל אביב ועו"ד המתמחה בזכויות אזרח. כמי שהמוסיקה והשירה הן חלק בלתי נפרד מחייה, אסנת מאמינה כי ניתן ליצור שינוי באמצעות האמנות. עם הרעיון הזה פנתה למנצח אבנר איתי, מאבות שירת המקהלה בארץ ובהמשך סחפה אחריה גם את יאיר דלאל, מוסיקאי בולט מתחום המוסיקה האתנית שמרבה לשתף פעולה עם מוסיקאים ערבים. יחד הם פעלול מימוש הרעיון, והוא החל לקרום עור וגידים. אנשים נוספים הצטרפו וסייעו במימושו, עד שלבסוף הפך למציאות.
"אני לא אישה של אקטים סימבוליים", אומרת אסנת, "אני לא נאיבית ואפילו לא אופטימית מטבעי, ובכל זאת אני חדורת אמונה בכוח של הקונצרט הזה. אולי כי הוא מחבר יחד שניים מהדברים החשובים בחיי: את המוסיקה והשירה ואת האמונה שצריך לעשות הכול, כולל הכול, כדי למנוע את המלחמות הבאות וכדי לפתור את הסכסוך. לכן אני מקדישה לכך, כבר תשעה חודשים, את רוב הזמן שלי".
בחלק הראשון, הקלאסי, ישתתפו אנסמבל סולני תל אביב, מקהלת האיחוד, מקהלת הקיבוץ הארצי (בשתי המקהלות יש גם זמרים וזמרות מיישובי הנגב המערבי) והסולנים דניאלה סקורקה – סופרן, יסמין ון דר האל – אלט, עדי צ'זרה – טנור, יואל סיון – בס. כולם יחד ינגנו וישירו תחת שרביטו של אבנר איתי,ואליהם יחברו הזמרת רקפת אמסלם, שתשיר קינה יהודית, ושיח' סוּפי, שיבצע קינה מוסלמית.
בחלק השני,בניהולו המוסיקאלי שליאיר דלאל,ישתפו פעולה מרים טוקאן, עידן טולדנו, ג'ורג' סמעאן, סאלם דרוויש, מיכה ביטון, רקפת אמסלם, הלייל אל עוויוי ולהקת שרגי, דוד פרץ, לובנה סלאמה ופרד ג'ונסון, מוסיקאי אורח מארה"ב.
"אני מקיימת קשרים עם מספר אנשים בעזה", אמרה אסנת. "הם מברכים על היוזמה. אחד מהם אפילו הציע לקיים קונצרט נוער במקביל לקונצרט שלנו. בסופו של דבר זה לא צלח. אני מקווה שהוא יוכל להגיע ב-4.6 לכפר עזה. נעשה כל מאמץ שזה יקרה. ואם לא הפעם – אולי בקונצרט הבא. כי למה שלא נייסד בכפר עזה מסורת של מפגשים מוסיקאליים בין שני העמים?"
—–
אל פורטל "תיירות דרום" הגיע האימייל ששלח עידו כץ חבר קיבוץ גבים, הכולל את הכתבה המתפרסמת כאן – כתבה שנשלחה לפרסומים בעלוני הקיבוצים בעוטף עזה. פורטל "תיירות דרום" מפרסם את הכתבה כלשונה לרבות 2 התמונות המקשטות את הכתבה.
הכתבה פתוחה לתגובות הקהל, בישראל ומחוצה לה.
פורטל "תיירות דרום" – https://www.tayarutdarom.net