אלוהים ברא את העולם בששה ימים ושבת מנוחה ויותר ממאה בני אדם וחווה, עסקו בשלבים , במשך חודשים רבים עד שיצרו את שבעת לוחות המוזאיקה שבקרוב יודבקו על קירותיו של בית הכנסת "חיזוק אמונה" של יהודי בולטימור.
10 תלמידים מאשקלון ועשרות מתנדבים בעיר בולטימור בארה"ב, שקדו בהתנדבות ימים רבים כל אחד כמידת יכולתו – כדי "לברוא" מחדש בחלקי חרס ושברי מוזאיקה את שבעת הלוחוח שכל אחד מהם מסמל יום אחד מבריאת העולם.
טובה שפרן, מורה לאמנות באשקלון, מורה למוזאיקה ותולדות האומנות, אמנית מוזאיקה-ספונטאנית שהתנסתה גם במספר תחומי אמנות אחרים, אך התאהב במוזאיקה – גוייסה לפרויקט הענק החובק גיוס של עשרה תלמידי בית ספר לאמנויות ועשרות מתנדבים מהקהילה בבולטימור, כל זה נבע מהלהט שלה למוזאיקה. במשך חודשים ושבועות, יצרו והכינו חלקי חימר וצבעו אריחים שישמשו כחלקים לפסיפס, לפי תוכנית שנועדה לשלב מתנדבים משתי הערים הרחוקות – ליצירה משותפת של "בריאת העולם" האמנותית.
הכול החל בראשית שנת 2011, כאשר מתפללי בית הכנסת "חיזוק אמונה" בבולטימור (ארה"ב) החוגג 140 שנה (!). מינהלת בית הכנסת עם רב הקהילה הרב רון שולמן,החליטו לקשט את בית הכנסת בלוחות מוזאיקה בפרויקט בריאת העולם. נציגות מינהלת הקהילה החלו לחפש אמן /אמנית מוזאיקה להכנת דגמים ל"בריאת העולם".
בין הערים אשקלון ובולטימור קיימת שותפות אמיצה בת מספר שנים, בעקבות ברית ערים תאומות בין השתיים. גב. אלן קאהן זאגר מבולטימור בביקורה באשקלון במסגרת השותפות למדה מייד כי אשקלון הופכת יותר ויותר ל"עיר המוזאיקה הספורטנית" בזכותה של אמנית העל אילנה שפיר הידועה בעולם כאמנית מס' 1 ביצירותיה באמנות המוזאיקה הספונטאנית – אמנות הקרויה על שמה.
אילנה הקימה דור של אמנים ואמניות המוזאיקה בעירה ואחת מהן היא טובה שפרן, שזכתה בפרס משרד החינוך על יצירותיה ויצירות המוזאיקה שהיא מלמדת ומייצרת יחד עם תלמידי בית הספר לאמנויות ובתי ספר נוספים בהם היא מלמדת באשקלון.
במהלך עבודותיה והפקת הפרויקטים בהדרכת תלמידים – השתלמה גם בונציה באיטליה וסגננה בעצמה במסגרת המוזאיקה הספונטאנית – סגנון מעודן במקצת, בשילוב שברי קרמיקה ומוזאיקה, עם חלקי חימר שהיא שורפת עם גלאזורה, להפקת יצירות שובות עין.
אלן קאהן זאגר מבולטימור שהיא מעצבת במקצועה בביקוריה בישראל למדה בסדנה של טובה ולכן פנתה אליה וביקשה שתציע את עצמה לקחת על כתפייה את הפרויקט של בית הכנסת הרחוק.
טובה שפרן שלחה באינטרנט צילומים על הסקיצות של היום הראשון והשני ללאורל פרידמן ,מנהלת קידום הקהילה של בית הכנסת, ששימשה כ"איש קשר" על הפרויקט של טוב ה שפרן מאשקלון. היא שיתפה את הנהלת בית הכנסת ביניהן. רנדי פופקין מנהלת המרכז"אמנות מהלב" בבולטימור, יחד עם ג'יל מקס, החברות בהנהלת בית הכנסת הוותיק.
האמנית והמורה טובה הכינה שירטוטים של שבעת ימי בריאת העולם לרבות השבת. המורה גייסה את תלמידי כיתה ט' בבית הספר לאמנויות באשקלון. התלמידים החלו להכיןו חלקים לפסיפסים העתיידים ועל כל תלמיד ותלמידה הוטלה המשימה לייצור חייה כלשהי, פרחים, ענפים וגזעי עצים – הכול מאריחי חימר שרוף עם גלזורה. הכול בצביעה ידנית, ביצירה אישית של כל תלמיד ותלמידה. על פי הסקיצות – השרטוטים של כל שבעת ימי הבריאה וחלקי מוזאיקה שהוכנו – נשלחו בדרך האוויר לבולטימור – סקיצה לכל יום בריאת העולם והחומרים הבסיסיים לאלמנטים שיחוברו בכל יצירה.
הסקיצות של יום ראשון ויום שני נשלחו . מבלטימור הגיעה התשובה:"זה נפלא!" זה טוב.
בינואר 2012 אושר הפרויקט כולו במינהלת בית הכנסת "חיזוק אמונה".
בפברואר 2012 ג'יל מקס ורנדי פופקין מבולטימור באו לאשקלון להכיר מקרוב את הטכניקה של "מוזאיקה ספונטנית". טובה הביאה אותן לא רק לסטודיו שלה להכרת יצירותיה וצורת עבודת האמנות הזאת, אלא פנתה לאילנה שפיר אמנית העל הבינלאומית ב"מוזאיקה ספונטנית" שאירחה את המשלחת בביתה וחצר ביתה שהוא למעשה מוזיאון-גן שם מעוצבות יצירות המוזאיקה הגדולות של האמנית, יצירות המוצגות גתערוכות בינלאומיות. אילנה שפיר הדריכה את נציגות בולטימור על סגנון היצירה של מוזאיקה ספונטנית והתגאתה בטובה שפרן המיטיבה ליצור בסגנון שלה ואף מפתחת סגנונות חדשים משל עצמה.
לאחר אישור התוכנית, טובה שפרן עם תלמידי כיתה ח' במגמה של האמנות הפלסטית בבית הספר לאמנויות באשקלון, השקיעו שעות רבות מדי שבוע ביצירת חלקים מוזאיקים למשלוח לארה"ב. בחודש מאי 2012 קיבלו תגבורת: תלמידי כיתה ט' של בית הספר "קריגה שכטר" מבולטימור, ששהו באשקלון לעזור לתלמידים הישראלים להתגבר על לוח הזמנים. ואמנם קרוב ל-90 תלמידים מאשקלון ובולטימור שקדו במשך 3 סדנאות ליצור חומרים הדרושים ליצירת 7 לוחות של "בריאת העולם" בבית הכנסת בבולטימור.. במקביל באותו חודש שלוש המלאכיות רנדי, ג'יל ולאורל קראו למתנדבים לבוא למשרדי בית הכנסת "חיזוק אמונה" וכולם בני כל גיל , עבדו במסגרת סדנאות להדבקת החלקים על על לוחות הבטון לפי הדגמים שנשלחו מישראל. חלקים מישראל ומבולטימור שולבו ביחד בכל יצירה .
טובה טסה לבולטימור 3 ימים לפני שמשלחת של 10 תלמידות ותלמידים ו-3 אמהות מאשקלון הצטרפו לעוסקים במלאכת ההדבקה, הצביעה,החדרת הרובע לחיבור החלקים בלוחות הבטון ושטיפת הרובע המיותרת לחשיפת המראה הנפלא והמא של כל לוח בפני עצמו.
יום לפני חג שמחת תורה, הסתיימה עבודתם של המתנדבים המקומיים ומשלחת התלמידים ובראשם המורה האמנית טובה שפרן. בתום החג האורחים חזרו לישראל.
באביב הקרוב כשיודבקו פלטות הבטון עם היצירןת של כל יום של בריאת העולם על קירות בית הכנסת – יתקיים טכס נפלא בבית הכנסת "חיזוק אמונה" בבולטימור.
השותפות של שתי הערים התאומות , נושאת בהוצאות הכספיות שהפרויקט מחייב.
——-
הצילומים בכתבה זו של רנדי פופקין, לאורל פרידמן, טובה שפרן ופרסומים בפייסבוק.
המידע לכתבה נמסר על ידי טובה שפרן עצמה.
הפרסום ב"תיירות דרום" נעשה כתמיכה לקידום התיירות , האמנות והתרבות בין שתי הערים ובין שתי המדינות: ישראל וארה"ב. https://www.tayarutdarom.net