כבר בסוף ינואר 2015 מתחיל פסטיבל "דרום אדום" שיימשך יותר מחודש וחצי. כחצי מיליון ישראלים ייצאו בשיירות ממרכזי הארץ לדהור במכוניותיהם החדשות (ברובן) אל שדות הנגב הצפוני, להתרגש זו השנה העשירית מפריחת הכלניות. לרוב הם יוצרים לעצמם בסופי השבוע, פקקי תנועה, כבר במבואות העיר אשקלון והמועצה "חוף אשקלון" בכבישי החוף ובמבואות קרית גת במזרח וככול שידרימו הפקקים ילכו ויגדלו.
אירועיי הפסטיבל מפוזרים אמנם גם בשאר ימות השבוע, אך הישראלי המצוי שומר לעצמו את הזכות לבלות בעיקר בשבתות ואם אפשר גם בימי שישי.
ואמנם מארגני פסטיבל "דרום אדום" המציינים עתה את העשור הראשון של פריחת הכלניות, מיטיבים לדעת מתי להרחיב את מספר האירועים ולהרחיקם דרומה לעבר אתרי התיירות והאטרקציות בישובים הכפריים של המועצות האזוריות והפרסום של אירועיי "דרום אדום" מצביעים על בתי אוכל, מסעדות ואתרי אוכל בישובים כפריים רבים. גם התוכניות של אמנים ואירועיי בילוי מושכים את הנחשולים של מאות כלי הרכב הדוהרים דרומה אל מרבדי הפרחים האדומים.
החגיגה הדרומית – היא דרומית ממש
בלימוד מקצוע התיירות , מללמדים שפרושה של "תיירות" הוא: הסעת נופש מנקודה א' לנקודה ב' בדרך הארוכה ביותר בנקודות חנייה ובילוי רבות ככל האפשר.
לפסטיבל "דרום אדום" התוכנית מעצם טבעה מתחילה מנקודת כניסה לאזורי הנגב, התמקדות בשדות פריחת הכלניות ומתן שירותי תיירות לאורחים במתן שרותי אוכל, שתייה, ובמידת האפשר גם שירותי מנוחה ו"שרותים".
עד לשנתיים האחרונות מאות אלפי הבליינים שבאו אל הכלניות, התקשו למצוא בנוחות את מקומות ההסעדה, השתייה החמה ומקומות להתפנות לאורך המסלולים הארוכים בהם דהרו במכוניותיהם.
השנה מורגש היטב השינוי בתשומת הלב להגדיל את מספר המסעדות, בתי הקפה, פינות האוכל במושבים או בקיבוצים, לבוא לקראת הנופשים. פינות סלי האוכל הנמכרים למשפחות הרעבות – מספרם גדל לפי הפרסומים.
אך עדיין אין ממש שיתוף פעולה בין מארגני פסטיבל "דרום אדום" עם הערים, לאורכן חולפים מאות אלפי החוגגים, המדרימים אל מרבדי האודם, כשהם עוצרים את כלי הרכב המשפחתיים בין כביש מפוקק לבין שדה פורח.
בערים כאשקלון,קרית גת, שדרות, נתיבות ואופקים, קיימות מאות מסעדות ובכל עישר עשרות בתי אוכל.מתוך ניסיון בכל עונת פסטיבל " דרום אדום" בשנים שחלפו, לא פתחו ערים אלה את שעריהן למאות אלפי האורחים היורדים דרומה וכמעט איש מהם לא פנו כעיר כאשקלון בעלת 60-70 מסעדות ובתי קפה, לשתות קפה, לאכול כריך ולהיכנס ל"שרותים". מארגני הפסטיבל אינם מעוניינים בכך ואנשי התיירות בערים הללו אינם נוקטים שום צעד בנידון, בעיקר בשל העובדה שאירועיי הפסטיבל מתקיימים בעיקר בשבת או בסופי שבוע – כאשר המסעדות שומרות השבת – סגורות. גם אם ישנם בתי אוכל ושתייה בערים הדרומיות – איש אינו נוקט יוזמה לזכות בפלח של הפסטיבל ולהקל במידת מה על הנופשים בטרם יכנסו לפקק ללא שתייה, אוכל או "שרותים" (לא שירותי שדה).
שיתוף פעולה בין מארגני הפסטיבל לבין הרשויות המקומיות בדרום – היה מעשיר עד מאד את הפסטיבל של הכלניות שהוא רק אחד מבין 3-4-5 פסטיבלים במהלך השנה. יתכן ומארגני פסטיבלים אלה די בהצלחתם הגדולה החוזרת מדי שנה – אך מי שרצה לראות את הרחבת התיירות הדרומית גם בערי המלונות, בתי האוכל והאטרקציות ביבשה ובים , חייב לעשות מעשה שיהיה טוב לכולם.
—–
אשקלון, "תיירות דרום" סוף ינואר 2015.