מאת רבקה יניב
למי שיצפו בתחילת נובמבר במופע של להקת המחול הקובנית " ליזט אלפונסו דאנס קובה" במשכן לאמנויות הבמה באשדוד, צפויה חוויה מיוחדת. הלהקה מייצגת בווירטואוזיות את האלמנטים והשורשים המרכיבים את הקצב, התנועה והתרבות של קובה עם פרשנות עכשווית. ללהקה, שערכה 40 סיבובי הופעות בינלאומיים, שכללו למעלה מ-500 הופעות ברחבי העולם, בין היתר בספרד, ארה"ב, ונצואלה, קולומביה, צרפת, קנדה, ניו זילנד, הולנד, מצרים מקסיקו טורקיה וקטאר ותופיע גם בת"א, ירושלים וחיפה, זהו ביקור ראשון והיסטורי בישראל.
כידוע, בין ישראל לקובה אין יחסים דיפלומטיים. את הלהקה מביא לישראל, אחרי מגעים והכנות שארכו שלוש שנים, האמרגן והמפיק הבינ"ל המצליח יוני כרמי (50), וזו הפעם הראשונה במהלך שלושים השנים של עיסוקו בתחום שהוא מביא מופע לאשדוד, העיר בה נולד וגדל. הבאתו לראשונה לאשדוד, של מופע להקת המחול הקובנית, מרגשת אותו מאוד. למרות היותו איש העולם הגדול שמחלק ב-28 השנים נותר האחרונות את חייו בין ת"א למינכן שבגרמניה ובין לבין גם נוסע בעניינים מקצועיים ברחבי העולם.
כרמי נותר אשדודי במהותו וקשור לאשדוד בכל בנימי נפשו. הוא מגיע לעיר הולדתו, בתדירות גבוהה למדי כדי להתראות עם בני משפחתו וחבריו הרבים.
כרמי הגיע לראשונה לקובה לפני מספר שנים ובהזדמנות זו גם שמע על הלהקה המפורסמת אבל לא יצא לו לראות אותה. בתום ביקור נוסף שערך בקובה לפני 3 שנים, בהיותו בדרך לשדה התעופה הוא הספיק לצפות כרבע שעה בחזרה של הלהקה: "נשימתי נעתקה במופע הלהקה הקובנית והחלטתי שאני חייב להביאה לישראל", מספר כרמי שכבר ראה לא מעט מופעים בימי חייו.
מאז ערך בדיקות בנושא וניהל מו"מ להביאה לישראל: "קשה להביאה לישראל, שנחשבת למעצמת מחול משהו לא מוכר ועוד למדינה שאין איתה יחסים דיפלומטיים", כרמי מסביר שכדי להכין את מופע הלהקה, לקראת הגעתו לישראל, שהה לאחרונה בקובה חודש ימים.
הלהקה מורכבת מ-17 רקדניות שמלווות במוסיקה חיה של נגנים וזמרים, המבצעים נגינה ושירה שחוברו במיוחד למופע. בהופעה מהפנטת בסגנון המחול הייחודי של הכוריאוגרפית ליזט אלפונסו, שייסדה את הלהקה , משולבים אלמנטים של פלמנקו, בלט ומחול מודרני, עם מקצבים ספרדיים ואפרו-קובניים. שילוב הסגנונות מייצר מופע שבו נקישות נעלי הפלמנקו פוגשות את החן של הבלט הקלאסי והתשוקה הלוהטת של הריקודים האפרו-קובנים. הרקדניות מבצעות במקצועיות צ'ה צ'ה, רומבה, קונגה ובולרו, ולוקחות את הקהל למסע ריקוד משנות החמישים של המאה העשרים ועד היום. הן זזות בתיאום מוחלט ומחשמל בתמהיל מנצח של תנועה, חן, משמעת וקצב. " אצלנו רוקדים עוד לפני שהולכים", אומרת אלפונסו ומבהירה שלנגן מוזיקה ולרקוד זו דרך חיים בקובה. "הסגנון שלנו מיוחד במינו. אנחנו משלבים בכל צעד כמה סגנונות, כך שאתם עשויים לראות במקביל זרועות מונפות בתנוחת בלט קלאסית בזמן שהירכיים זזות במקצב אפרו-קובני", היא מסבירה.
הלהקה מהווה גוף ייצוגי של המוסד לריקוד בשם זהה שהקימה אלפונסו, לפני למעלה מ-25 שנים ומאז עומדת בראשו. המוסד שהחל את דרכו באופן עצמאי לחלוטין באותן שנים קשות, אומץ ונתמך על ידי פידל קסטרו מתחילת שנות האלפיים והיום נחשב לנציגות תרבותית של המדינה. בהקמת המוסד הגשימה ליזט אלפונסו את חלומה מאז גיל ארבע, כשקיבלה את שיעור הבלט הראשון שלה. בהמשך היא התאמנה בבתי ספר יוקרתיים לבלט ולריקוד ספרדי, עד שסיימה את לימודיה במוסד הגבוה ביותר בקובה והתמחתה בתיאטרון ודרמה. במהלך השנים היא יצרה עשרות כוריאוגרפיות וזכתה בפרסים מקצועיים רבים בהם גם בינלאומיים.
התלמידות במוסד המדובר, מתחילות את הכשרתן בגיל 6 ומסיימות אותה בגיל 21 , עם תואר אקדמי. המצטיינות שבהן מתקבלות ללהקת המחול שהיא על טהרת הנשים.
לאלפונסו גם פן חברתי. במסגרת המוסד לריקוד היא הקימה גם אקדמיה לריקוד אליה מגיעים מדי יום מאות ילדים ובני נוער, בנים ובנות, לשיעורי מחול . לדבריה " בחיים המודרניים, ריקוד היא דרך מעולה להרחיק ילדים מהרחוב וללמד אותם משמעת אותה הם יכולים ליישם בתחומים אחרים בחייהם" . על מסירותה הבלתי פוסקת לחינוך ילדים ובני נוער בהוראת אמנויות הבמה לילדים בהוואנה, בירת קובה, היא זכתה בנובמבר 2016 ב"פרס הזרקור הבינלאומי". את הפרס מטעם ועדת נשיא ארה"ב לאמנויות ומדעי הרוח, העניקה לה מישל אובמה, רעיית נשיא ארה"ב, בטקס שהתקיים בבית הלבן.
——
פורטל "תיירות דרום" מארח את העיתונאית רבקה יניב המביאה את סיפורו הנפלא של יוני כרמי האמרגן הבינלאומי מאשדוד ואת הלהקה הקובנית המפורסמת, המגיעה להופעות בישראל ומתחילה בסיור הישראלי בעיר אשדוד.